reklama

Znefunkčnená konkurencia

Bol som na výlete, pozrieť sa, ako vyzerá svet v Bulharsku. Vlastne skôr služobne by sa to dalo nazvať. Malá európska štatistická konferencia. V horách Rhodopy, v malom mestečku Pamporovo. A keď už je niekto ani nie 50 kilometrov od Gréckych hraníc, kam inam by sa mal človek ísť pozrieť, ak nie práve do starovekého, antického Grécka, kolísky kultúry, športu a matematiky.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

 Vybral som si Thessaloniki, teda Solún, tak je to správne u nás. A naozaj krásne mesto... Ale za jeden deň (tak dobre, možno za dva) to človek dokázal prejsť zhora dole, a z východu na západ v podstate tiež.
A tak do odletu zostávalo dní ešte šesť a v Solúne už takmer nebolo kam...

 Našťastie nádherné grécke pláže a užastné hory, oboje ani nie pár kilometrov od centra mesta, presvedčia a získajú si snáď každého. Jedným smerom pre tých lenivejších a po oddychu túžiacich zlákajú pláže, tých aktívnejších a po dobrodružstve prahnúcich pritiahnú druhým smerom určite tie hory.A v mojom prípade to platilo dvojnásobne: mňa to ťahalo obojstranne!

Práve takto vyzeral nejeden deň: dopoludnia čisté more, horúci piesok a jasné Slnko a večer potom chladené grécke pivko kdesi v malej uličke v centre Solúna.

 Ten posledný večer sme mali asi štastie (a tiež dobrých domácich sprievodcov), pretože sme natrafili na to miesto najzaujímavejšie. Niekoľko malých študentských krčmičiek pohromade, prepchaté študentami, hudba a krik, všetky miesta ale beznádejne obsadené... Pár minút trvalo, kým sa uvolnilo aspoň niečo a keď sme už konečne sedeli a objednali si, ukázalo sa, že druhá hospoda cez ulicu, ani nie tri metre od miesta, kde sme sedeli, by bola pre nás možno ešte zaujímavejšou voľbou. Volala sa totiž Česká hospoda a prinášala so sebou všetko, čo by taká správna česká hospoda mala mať: české pivo, česky a slovensky hovoriacich študentov, prima atmosféru, jednoducho pohodička...

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Sediac v jednej z mnohých študentských krčmičiek na ulici. Za nami spomínaná Česká hospoda.



 Pri takom ohromnom návale študentov, turistov, ale aj domácich, sme ale akosi stratili chuť opustiť poctivo vystatý stôl pri ktorom sme už pohodlne sedeli a opäť sa postaviť do fronty...Avšak chuť opäť ochutnať české pivo a pochváliť sa s ním aj medzi naším gréckym doprovodom, bola omnoho silnejšia. A tak som chvíľku rozmýšlal a nakoniec som to celé vyriešil mierne netradične, takzvaným alternatívnym spôsobom...

 Stačilo zájst do jednej a do druhej hospody, hodiť na minútku reč s oboma časníčkami, vysvetliť, poprosiť a vec bola vybavená.Jednoducho, vybavil som to tak, že čašníčky z dvoch vzájomne súperiacich podnikov nás v ten večer spoločne obsluhovali za jedným stolom. Jedna partia, jeden stôl, dve hospody, dve čašníčky, aj dva otvorené účty na stole. A nebol problém. Fungovalo to!

 Teda skoro... Vždy som považoval za vrchol vyjednávacích schopnosti a zručnosti jednotlivca výchádzať s ľuďmi, ako keď napríklad brat v Španielsku presvedčil samotného majiteľa reštaurácie, že si u neho v kuchyni sami uvaríme vlastný obed. A majiteľ, najprv prekvapený, potom milo potešený, pridal za seba ešte pár cenných kuchárskych rád. Alebo keď na najväčšej pláži v Taliansku brat namiesto uteráku a lehátka vyjednal fúrik (aby sme mali ako Spišský hrad z piesku postaviť). A vysmiatý Direttore spiagge o chvíľku prišiel a pridal ako bonus ešte aj lopatu!

Ako hovoril v jednej knihe krstný otec Don Corleone, umenie je dokázať presvedčiť ľudí, aby vám vyhoveli a to tak, že oni sami budú mať pocit, že to tak chceli...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Keď už bolo jasné, že v ten večer nás budú obsluhovať v dvoch hospodách zároveň.



 A celkom to klaplo. Čašníčky vraj síce nikdy nič podobné nezažili, ale užívali si to a nakoniec nemali nič proti. Hostia v oboch hospodách sa prizerali a s úsmevom sledovali malé divadlo, ako si obe čašníčky podávajú jeden podnos a obsluhujú nejakú partiu divných ľudí za jedným a tým istým stolom. A potom sa ešte predbiehali v tom, z ktorej hospody prinesú zaujímavejšie extras. A my sme si uživali nielen to pivo, ale všeličo iné, čo sa na stole časom objavilo ako pozornosť z jednej, prípadne druhej hodpody. Tanier s českým sýrom, salámou, olivy a z druhej strany ulice zase výber orieškov a slaných keksov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Takto to vyzeralo, keď nám nakoniec k stolu pivo priniesli dve čašníčky, z dvoch rôznych podnikov, od dvoch rôznych výčapov. Hostia v oboch hospodách mohli na pár sekúnd sledovať zaujímavé divadlo.
A očividne sa na tom všetci celkom dobre bavili.



 Jedine pri našom vlastnom stole akosi zamŕzol úsmev. Teda nie ten na mojej tvári, ale na tých ostatných. Akosi som dostal vynadané od vlastných kamarátov, že čo za "operáciu" som si to vlastne dovolil. Od kamarátov, ktorých som myslel, že poznám, od kamošky, od ktorej lepšiu nepoznám...

A to som si myslel, že práve pri našom stole bude to nadšenie najväčšie. Pri našom stole to bolo, kde sa stretla nechuť presunúť sa do druhej hospody, k druhému stolu, spolu s chuťou na české pivo. A z toho sa predsa zrodilo celé vyjednávanie, lobovanie, práve tam vyrástla ochota čašníčiek spolupracovať... :-)

A za ochotu "spolupracovať" si nakoniec časníčky vyslúžili účasť na dvoch rundách Tequily...



Ktovie, myslel som si, že sa v ľuďoch občas vyznám, ale vtedy z tej hospody som odchádzal akosi mierne popletený. A vo vrecku som mal štyri nové mailové adresy. Na obe čašníčky a navyše dvoch hostí. Jeden z nich za mnou prišiel a nesmelo sa ozval: " Dobrý vecer, ako sa mate?" Vysvitlo, že to bol Grék, študuje v Bratislave a skvelé ovláda Slovenčinu. Možno dáme niekedy spolu pivko niekde na námestí... :-)

Zato kamoš s kamoškou odchádzali v ten rozhádaní na smrť...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Niekedy o štvrtej nadránom, na dôkaz, že predsa to len ide, ak sa chce: spoločne s oboma čašníčkami na ulici, Jana a Despina. A obe "netradične" hospody na pravej a na ľavej strane ulice...



Matúš Maciak

Matúš Maciak

Bloger 
  • Počet článkov:  82
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Matematik/štatistik, príležitostný fotograf, milovník hôr. Zoznam autorových rubrík:  # Spoločnosť a politika# Šport a príroda# Slovensko a EÚ# Ľudia a život# Média a zábava# Názory# Súkromné# Cez objektív# Leto a prázdniny# Pešo do Compostely# Nezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu